?

Kan helsepersonell lese hele journalen?

Annet 25 . 23 April 2021
Spørsmål

Kan helsepersonell på akuttmottak lese alle journaler som står på deg på helsenorge? Jeg skjønner ikke hvorfor eller hva de skal med det? De spurte ikke om lov engang, tør ikke oppsøke hjelp mer når de gjør det.

Annet (25)
Fagperson svarer
Hei

Din pasientjournal er en samling av opplysninger om helsehjelpen du har fått. Hvert behandlingssted hvor du har fått helsehjelp, for eksempel sykehus, legevakt eller fastlegekontor, skal opprette en pasientjournal.

Hvert sykehus og fastlegekontor har egne journalsystemer, og din journal blir ikke automatisk tilgjengelig for andre systemer. Men dersom du blir innlagt på sykehus er det slik at legen som henviser deg til sykehus skriver journalnotat med opplysninger som er nødvendig for at de som tar deg imot på sykehus skal kunne gi deg best mulig helsehjelp. Samme vil normalt skje når du blir skrevet ut. Da lager sykehuset et oppsummerende journalnotat, som kalles epikrise, som oversendes til den legen som skal følge deg opp videre. Som regel er dette din fastlege. Slik deling av helseopplysninger mellom helsepersonell som har behandlingsansvar for deg er helt avgjørende for å kunne gi det best mulig helsehjelp.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?